Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου 2015-17

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
http://www.plirankritis.gr/, e-mail: silpe1920ankritis@gmail.com

Ηράκλειο, 05 Δεκεμβρίου 2017
Αριθμ. Πρωτ.: 15


Θέμα: “Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου 2015-17
Το παρόν διοικητικό συμβούλιο συστάθηκε σε σώμα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, με σύνθεση ως εξής:
  • Πρόεδρος: Συντζανάκης Εμμανουήλ
  • Αντιπρόεδρος: Βασιλάκης Σπύρος
  • Γραμματέας: Πουλάκης Εμμανουήλ
  • Ταμίας: Παπαδάκης Λεωνίδας
  • Μέλος: Κατσάλης Νικόλαος
Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του ασχολήθηκε με αρκετά θέματα, τα οποία σύντομα αναφέρουμε παρακάτω.

Επαφή με άλλους Συλλόγους
Από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η προσπάθεια επαφής με άλλους Συλλόγους Καθηγητών Πληροφορικής και η συνεργασία μαζί τους και για θέματα Αναβάθμισης της Πληροφορικής Εκπαίδευσης αλλά και για ανταλλαγή ιδεών σε θέματα σεμιναρίων και δράσεων προς την κοινωνία. Ιδιαίτερη επικοινωνία υπήρξε με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου και τον αντίστοιχο στη Λάρισα, ενώ λίγο πριν το καλοκαίρι υπήρξε συστηματικότερη επαφή και με άλλους Συλλόγους, λόγω του θέματος της μοριοδότησης των Τ.Π.Ε. Α’ επιπέδου.

Δημιουργία νέας ιστοσελίδας Συλλόγου
Αποφασίστηκε και μεταφέρθηκε η σελίδα του συλλόγου σε νέο server, ενώ δημιουργήθηκε αντίστοιχα μια νέα σελίδα για να εξυπηρετεί καλύτερα την οργάνωση που ήθελε το ΔΣ.

Δημιουργία λίστας αλληλογραφίας ΔΣ
Για την αμεσότερη ενημέρωση και επικοινωνία των μελών του ΔΣ μεταξύ τους, αλλά και με τους συναδέλφους, στο επίσημο email του Συλλόγου (silpe1920ankritis@gmail.com) προστέθηκαν κατάλληλα φίλτρα κι έτσι όποιο email σταλεί στη διεύθυνση αυτή προωθείται αυτόματα στα προσωπικά email όλων των μελών του ΔΣ.

Μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής Α’ ΕΠΑ.Λ.
Στις αρχές του 2016 οι Δ/νσεις Ηρακλείου και Λασιθίου προχώρησαν σε διαφορετική ερμηνεία των εγκυκλίων σχετικά με την εργαστηριακή φύση του μαθήματος “Εφαρμογές Πληροφορικής” της Α’ ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα τη βίαιη ανακατανομή ωρών και απομάκρυνση συναδέλφων από τα μαθήματα που δίδασκαν, στο μέσο ακριβώς της χρονιάς, κάτι που κρίνεται αντιπαιδαγωγικό. Υπήρξε έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου συνάντηση του Προέδρου με τον Δ/ντή Δ.Ε. Ηρακλείου, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή

Συναντήσεις με Διευθυντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Τον Φεβρουάριο του 2016 έγιναν συναντήσεις του ΔΣ με τον Δ/ντή Δ.Ε. Ηρακλείου, τον Δ/ντή Π.Ε. Ηρακλείου και τον Δ/ντή Δ.Ε. Λασιθίου στους οποίους τέθηκαν όλα τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής σε κάθε βαθμίδα. 
 
Σελίδα Πληροφορικών Ανατολικής Κρήτης στο Facebook
Δημιουργήθηκε σελίδα για τους Πληροφορικούς Ανατολικής Κρήτης στο Facebook, για την καλύτερη διάχυση των δράσεων του Συλλόγου και για καλύτερη επικοινωνία των μελών του. 
 
Θεματικές ομάδες εργασίας
Υπήρξε αποστολή πρόσκλησης προς τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε θεματικές ομάδες εργασίας με αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σεμινάρια προς μαθητές, γονείς ή συνάδελφους, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση, την συλλογή – παραγωγή υλικού και τη δημιουργία ενός ικανού αριθμού επιμορφωτών που θα μπορούν να αναλαμβάνουν οργανωμένα δράσεις για το Σύλλογο. Υπήρξε ανταπόκριση αρκετών συναδέλφων.

Δραστηριοποίηση Συλλόγου προς την κοινωνία
Αποφασίστηκε η δραστηριοποίηση του Συλλόγου σε ημερίδες και σεμινάρια προς την κοινωνία (μαθητές, γονείς) αλλά και προς τους συναδέλφους, αξιοποιώντας την οργάνωση, το υλικό και τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων ομάδων εργασίας.

Σεμινάρια σε υπαλλήλους του Δήμου Αγ. Νικολάου
Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Συλλόγου προς την κοινωνία, αλλά και της καλής συνεργασίας που υπάρχει με τον Δήμο Αγ. Νικολάου, ο Σύλλογος με τη βοήθεια του Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Λασιθίου Ορφανάκη Βασίλη και του συναδέλφου Γιώργου Σηφάκη, διοργάνωσε σεμινάρια σε ανοικτό λογισμικό εφαρμογών γραφείου (LibreOffice Writer και Calc) για 20 υπαλλήλους του Δήμου Αγίου Νικολάου, καθώς ο Δήμος άλλαξε μηχανήματα και προχώρησε σε εγκατάσταση των αντίστοιχων προγραμμάτων. Το υλικό και τη διενέργεια των σεμιναρίων ανέλαβε αφιλοκερδώς ο συνάδελφος Γιώργος Σηφάκης.

Σεμινάρια/δράσεις σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Σε συνάντηση με την πρωτοβάθμια Ηρακλείου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο διενέργειας δράσεων σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο από το Σύλλογό μας, με αποδέκτες γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων. Αποφασίστηκε να μαζευτεί υλικό και να οργανωθεί, ώστε να είναι μετά εύκολο να χρησιμοποιηθεί από συναδέλφους που θα αναλάβουν τις δράσεις. 
 
Σεμινάρια/δράσεις Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Ηρακλείου
Σε συνέχεια των δράσεων του Συλλόγου, υπήρξε επαφή με το Δήμο Ηρακλείου και συζητήθηκε το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ο Σύλλογος στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου. Υπάρχει επικοινωνία με τον Δήμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο.

Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Ο Σύλλογος στηρίζει έμπρακτα το ΜΦΨΔ, και αυτό έγινε και στην τρέχουσα θητεία, τόσο για το 6ο όσο και το 7ο ΜΦΨΔ. Ο Σύλλογος βρίσκεται πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ, έδωσε δώρα στα σχολεία που συμμετείχαν, κάλυψε τη φιλοξενία εισηγητών που ήρθαν προσκεκλημένοι να υλοποιήσουν εργαστηριακές δράσεις και βοήθησε σε όλη τη διάρκεια, ενώ μέλη του ΔΣ συμμετείχαν επίσης στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. 
 
Μουσείο Πληροφορικής
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ, έγινε μια πρώτη διερεύνηση για τη δημιουργία Μουσείου Πληροφορικής στο Ηράκλειο και μια πρώτη συζήτηση για την εύρεση χώρου με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπάρχει αρκετό υλικό διαθέσιμο αλλά χρειάζεται να βρεθεί χώρος ώστε να γίνει κάποια μόνιμη έκθεση.

Προκήρυξη Διευθυντών Ι.Ε.Κ. / Σ.Δ.Ε.
Το 2016 εκδόθηκε προκήρυξη θέσεων Διευθυντών Ι.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε., η οποία υποβαθμίζει τους Πληροφορικούς αφού δεν τους μοριοδοτεί στην κατηγορία Τ.Π.Ε. Α’ επιπέδου, ενώ μοριοδοτεί όλες τις άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής διάκριση εναντίον των Πληροφορικών. Ο Σύλλογος προχώρησε σε έγγραφες διαμαρτυρίες δηλώνοντας την αντίθεσή του στην υποβάθμιση των Πληροφορικών μέσω της μοριοδότησης, αλλά και την αντίθεσή του στην προσπάθεια προαγωγής συγκεκριμένων σεμιναρίων μέσω υπέρογκων μοριοδοτήσεων, καθώς και δημοσιοποίησε το κείμενό του σε ΜΜΕ και την κοινωνία.

Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα δημοτικών σχολείων
Μελετήθηκε αναλυτικά το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στο δημοτικό και εκδόθηκε αντίστοιχο κείμενο με προτάσεις, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σε ΜΜΕ και την κοινωνία.

Γενική Συνέλευση Συλλόγου
Το ΔΣ προχώρησε σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 με θέματα:
1. η υπουργική απόφαση για το νέο τύπο Δημοτικού
2. η κατάργηση της εργαστηριακής απασχόλησης στη δευτεροβάθμια
3. η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης Πληροφορικής Παιδείας
Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε μικρός σχετικά αριθμός συναδέλφων ενώ συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω θέματα.

Συναντήσεις με Δ/ντή Π/θμιας Ηρακλείου και Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κρήτης
Στο τέλος Αυγούστου 2016 υπήρξαν συναντήσεις με τον Διευθυντή Π/θμιας Ηρακλείου και τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κρήτης, θέτοντας εκτός από το θέμα των ωρών και την ανυπαρξία εργαστηρίων στην Π/θμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις που η διδασκαλία του μαθήματος να γίνεται ακόμα και στην τάξη. Ενημερωθήκαμε για κινήσεις που έχουν γίνει προς τους Δήμους για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού. 
 
Εργαστηριακή απασχόληση εκπαιδευτικών πληροφορικής
Μετά την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει τις ώρες της εργαστηριακής απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, ο Σύλλογος έστειλε κείμενο προς τους συναδέλφους ενημερώνοντάς τους για την κείμενη νομοθεσία και το ότι σε όποιον ανατίθεται εργαστήριο δεν προβλέπεται να έχει πρόσθετη εξωδιδακτική απασχόληση.

Συναντήσεις με Δ/ντή Δ/θμιας Ηρακλείου και Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κρήτης
Στις αρχές Οκτωβρίου 2016 υπήρξε συνάντηση με τον Διευθυντή Δ/θμιας Ηρακλείου και τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κρήτης, σχετικά με τις νέες διαθέσεις που προέκυπταν μετά τη μείωση του ωραρίου λόγω της κατάργησης της απασχόλησης στην υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών κι ενώ ήδη είχαν γίνει από τις αρχές του μήνα τοποθετήσεις και διαθέσεις με άλλα δεδομένα.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στην ΠΔΕ Κρήτης
Υπήρξε παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στην ΠΔΕ Κρήτης την Τετάρτη 5 Οκτώβρη
2016, στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης. Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου στήριξε ξεκάθαρα τόσο τα αιτήματα των πληροφορικών όσο και προσπάθησε να
υπερασπιστεί τους συναδέλφους στην επίθεση που δέχονται και τάχθηκε ενάντια στον εξοβελισμό της Πληροφορικής ως Επιστήμης από το Γενικό Λύκειο και την υποβάθμιση της διδασκαλίας της στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό.

Υποστήριξη Ευρωπαϊκής εβδομάδας προγραμματισμού
Την εβδομάδα 15-23 Οκτωβρίου 2016, διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή
Εβδομάδα Προγραμματισμού με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινημάτων
προγραμματισμού και εκπαίδευσης καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και
πληροφορικής. Ο Σύλλογός μας υποστήριξη τη δράση αυτή και παρότρυνε με μήνυμά του τους συναδέλφους να συμμετέχουν.

Code Club στο Ηράκλειο Κρήτης
Ο Σύλλογος υποστήριξε το code club που σχεδιάστηκε από συναδέλφους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, τον τομέα Πληροφορικής του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου και τον Σχ. Σύμβουλο
Πληροφορικής Αν. Κρήτης, και το οποίο αποτέλεσε μέρος του σεμιναρίου “Μαθαίνοντας και
Διδάσκοντας Python, μέσα κι έξω από το σχολείο” του Πολυτεχνείου Κρήτης / Σχολής Ηλ/γων Μηχ/κών και Μηχ/κών Υπολογιστών με την υποστήριξη του προγράμματος CS4HS της Google, και υλοποιήθηκε Γενάρη έως και Μάρτιο 2017.

Παρέμβαση Συλλόγου προς ΙΕΠ και Υπουργείο Παιδείας
Τον Ιανουάριο 2017 το ΔΣ συνέταξε και απέστειλε κείμενο προς το Ι.Ε.Π. και το Υπ. Παιδείας, τα Μ.Μ.Ε. και την Π.Δ.Ε. Κρήτης, με τίτλοΗ συνεχιζόμενη παράλογη και αναχρονιστική υποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας”, όπου για άλλη μια φορά αναφέρονται όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Πληροφορικής Παιδείας.

Συναντήσεις μελών Συλλόγου ανά βαθμίδα εκπαίδευσης
Διοργανώθηκαν τέσσερις συναντήσεις των μελών του Συλλόγου, μία ανά βαθμίδα
εκπαίδευσης και τύπο σχολείου, ώστε οι συνάδελφοι να έρθουν πλησιέστερα, να συζητήσουν και να αναδειχτούν καλές πρακτικές και προσεγγίσεις. Οι συναντήσεις έγιναν στο 2ο Ε.Κ. Ηρακλείου
(Αγ. Αικατερίνη) για τέσσερις Τετάρτες, από 1/3/2017 έως και 22/3/2017.

Κατάσταση εργαστηρίων
Το 2017 για άλλη μια φορά συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση των εργαστηρίων, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου σε πολλά σχολεία απουσιάζουν ακόμα και υποτυπώδη εργαστήρια. Αποφασίστηκε η δημιουργία έρευνας και η δυναμική καταγραφή με τη βοήθεια των συναδέλφων της κατάστασης στα σχολεία, ώστε τα στοιχεία που προκύπτουν να αποτελέσουν μέσο πίεσης προς τους ιθύνοντες. Δημιουργήθηκε μια google φόρμα για να δηλωθούν τα στοιχεία από τα σχολεία, αλλά τελικά δεν προχώρησε προς τους συναδέλφους, καθώς πολλά από τα στοιχεία αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηρακλείου, και μετά την επικαιροποίησή τους θα μας ενημέρωναν οι συνάδελφοι με τα στοιχεία αυτά.

Δικαστική διεκδίκηση για τη μοριοδότηση των Τ.Π.Ε. Α’ επιπέδου
Τον Μάιο 2017 άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με τις κρίσεις των Διευθυντών σχολείων, αλλά παρέμεινε η διάκριση σχετικά με την απαγόρευση μοριοδότησης των Πληροφορικών με τη γνώση χρήσης υπολογιστή (Τ.Π.Ε. Α’ επιπέδου), με αποτέλεσμα οι Πληροφορικοί να έχουν μέγιστο αριθμό μορίων που μπορούν να φτάσουν πάντα λιγότερο από όλους τους συνυποψήφιούς τους. Σε αυτή τη νομοθεσία βασίζεται και η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα η διάκριση αυτή να μεταφέρεται και στα Ι.Ε.Κ. και στα Σ.Δ.Ε.
Ο Σύλλογος έστειλε ξανά έγγραφη διαμαρτυρία στο Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αποφασίστηκε η διοργάνωση δικαστικής διεκδίκησης και ο Σύλλογος ξεκίνησε ήδη από το τέλος Μαΐου την επαφή με δικηγόρο. Δημιουργήθηκε μια google φόρμα για τη συλλογή των στοιχείων ενδιαφερόμενων, υπήρξε εκτεταμένη επαφή με Συλλόγους Πληροφορικής ανά την Ελλάδα αλλά και μέσω διαδικτύου με ανακοινώσεις σε εκπαιδευτικές πύλες και το facebook. Μαζεύτηκαν περίπου 85 ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε προφορικά με όλους (με την βοήθεια και της συναδέλφου Πόπης Κανάκη) και τελικά καταλήξαμε αρχικά σε 15 και αργότερα σε 9 συναδέλφους που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αγωγή. Τελικά όμως, το κόστος για τόσα λίγα άτομα απέβη αρκετά μεγάλο, το οποίο θα επιβαρύνονταν προσωπικά οι συνάδελφοι, και έτσι δεν προχώρησε η υπόθεση στα δικαστήρια. 
 
Διαδικασίες υπεραριθμιών και τοποθετήσεων στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ηρακλείου
Μετά από καταγγελία στο ΔΣ από μέλος του, σχετικά με τη διαχείριση των υπεραριθμιών από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ηρακλείου, ο Σύλλογος προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και συναντήθηκε με τον Δ/ντή Δ.Ε. Ηρακλείου και πρόεδρο του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ηρακλείου για το θέμα αυτό. Το θέμα αυτό έχει φτάσει στη δικαιοσύνη και όταν υπάρξει απόφαση θα υπάρξει ενημέρωση από τους ενδιαφερόμενους. 
 
Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας στο Ηράκλειο
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, και μετά από αίτημα του Συλλόγου, υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γαλλικής Φιλολογίας, Φυσικής Αγωγής, Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών. Στον Υπουργό δόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του Συλλόγου, ενώ αυτές αναλύθηκαν προφορικά στον Υπουργό και από τον Πρόεδρο του ΔΣ που συμμετείχε στη συνάντηση.

Υποστήριξη Δήμου Ηρακλείου
Μετά από αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος ως φορέας υποστήριξε το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου στη δράση Digital Cities Challenge” για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης στην πόλη.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου



Μανώλης Συντζανάκης
Σπύρος Βασιλάκης
Μάνος Πουλάκης
Λεωνίδας Παπαδάκης
Νίκος Κατσάλης


 

Copyright © 2016 Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης™

| Published By Blogger Templates | Designed by Templateism | Powered By Blogger