Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Κατάργηση εργαστηριακής απασχόλησης


 
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και η οποία υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 6-05-2016, καταργείται η τρίωρη απασχόληση με παράλληλη μείωση διδακτικού ωραρίου για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία «Το διδακτικό ωράριο των υπευθυνων εργαστηριων τομεων και ειδικοτητων των Ε.Κ. και ΕΠΑ.Λ. μειωνεται κατά δυο (2) διδακτικες ωρες από το ισχυον κάθε φορά διδακτικό ωράριο για τον εκπαιδευτικό, με κατωτερο όριο τις δεκαοκτω (18) ωρες, εφόσον με βεβαιωση του Διευθυντη της σχολικης μονάδας προς τον Διευθυντη της οικειας Διευθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης διαπιστωνεται η λειτουργια αντιστοιχου εργαστηριου. Για τους εκπαιδευτικους οι οποιοι εχουν οριστει υπευθυνοι εργαστηριων: α) πληροφορικης στην πρωτοβάθμια εκπαιδευση η β) πληροφορικης στη δευτεροβάθμια εκπαιδευση η γ) φυσικων επιστημων στη δευτεροβάθμια εκπαιδευση δεν προβλεπεται μειωση διδακτικου ωραριου και αναλαμβάνουν την ευθυνη του εργαστηριου ως αποκλειστικη εξωδιδακτικη απασχόληση κατά την κατανομη των εργασιων από το συλλογο διδασκόντων.»

Στην υπ' αριθμ. 56066 / Γ7 / 5-6-2006 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: "Επιλογή και Ορισμός Υπεύθυνου Σχολικού Εργαστηρίου Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) των Γυμνασίων και Ενιαίων Λυκείων και Εφαρμογή Τρίωρης Εργαστηριακής απασχόλησης του Υπεύθυνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ" γίνεται σαφές ότι η τρίωρη εργαστηριακή απασχόληση του Υπεύθυνου ΣΕΠΕΗΥ δεν είναι μείωση του διδακτικού ωραρίου. Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή αναφέρει "Για την αποτελεσματική κάλυψη των υποχρεώσεών του, οι οποίες εντάσσονται στα διδακτικά του καθήκοντα, ο Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ θα διαθέτει 3 ώρες από το υποχρεωτικό διδακτικό του ωράριο. Οι τρεις αυτές ώρες θα καταγράφονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου στο οποίο ανήκει το εργαστήριο."

Είναι ξεκάθαρο ότι με την νέα τροπολογία αυτή υποβαθμίζεται ακόμα παραπάνω η ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, αφού επηρεάζει δύο κατεξοχήν εργαστηριακά μαθήματα αυτά της Πληροφορικής και των Φυσικών Επιστημών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία σε όλα τα εργαστήρια τομέα ή ειδικότητας που υπάγονται σε Εργαστηριακά Κέντρα ή και ΕΠΑΛ, θα υπάρχει μείωση 2 ωρών για τους υπεύθυνους με κατώτατο όριο τις 18, εκτός από τους υπεύθυνους εργαστηρίων του τομέα Πληροφορικής «φωτογραφίζοντας» καταφανέστατα την πρόθεση του Υπουργείου να μην αφήσει να του ξεφύγει καμία ώρα της ειδικότητας ΠΕ-19 & ΠΕ-20.

Συνάδελφοι,

δυστυχώς, η κυβέρνηση, ξεκινώντας με Υπουργικές Αποφάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς κανένα διάλογο και διαβούλευση, αρχικά υποβάθμισε την παρεχόμενη παιδεία στο δημοτικό σχολείο, μειώνοντας τις ώρες της Πληροφορικής από 2 στα Ε.Α.Ε.Π. σε 1 στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου
τύπου Δημοτικού, και τώρα προχωρά στην κατάργηση του εργαστηριακού ωραρίου των Υπευθύνων Εργαστηρίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αγνοώντας την εργαστηριακή φύση των μαθημάτων και βασιζόμενη μόνο σε οικονομικά κριτήρια, μετρώντας μόνο ώρες και πόσους εκπαιδευτικούς δεν θα προσλάβει την επόμενη χρονιά.

Παρόλες τις προτάσεις των επιστημονικών σωματείων, πανεπιστημιακών, τμημάτων τριτοβάθμιας κτλ, η εκπαίδευση για τους κυβερνώντες συνεχίζει να είναι αριθμός σε μια κόλλα χαρτί χωρίς να τους ενδιαφέρει το πόσο καλή είναι η παρεχόμενη εκπαίδευση, αλλά το πόσο κοστίζει.

Ειδικότερα η Πληροφορική παιδεία είναι για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Οι τελευταίες αποφάσεις οδηγούν εκατοντάδες συνάδελφους αναπληρωτές στην ανεργία, μετακυλώντας τις ώρες αυτές σε πλάτες άλλες, μέσω της κατάργησης της εργαστηριακής απασχόλησης, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα αισθητά την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας (με τα μονόωρα μαθήματα, τη μη ύπαρξη εργαστηρίων, τον καθηγητή σε 4-5 σχολεία κ.τ.λ.)


Το ΔΣ του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
 

Copyright © 2016 Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης™

| Published By Blogger Templates | Designed by Templateism | Powered By Blogger